torsdag 19. oktober 2017

Spansk paella med havets delikatesser (paella valencia)

Når man har bodd ett år i Spania så liker man paella. Denne herlige risretten finnes i utallige varianter og nasjonalretten passer fint å dele med gode venner. Her har jeg laget en forenklet og rimeligere utgave av den originale Paella Valencia. Paella lager seg nesten selv, retten er naturlig fri for gluten og melk og kan enkelt tilpasses smak og behag, samt eventuelle allergiske gjester.


Sånn får du det til (nok til 4-5 personer):

1) Sett ovnen på 175 grader (over- og undervarme)

2) Bruk gjerne en stor jerngryte/panne/wok (som du kan sette direkte inn i komfyren og spare oppvask. Alternativt kan du benytte en stekepanne/kasserolle og deretter helle alt over i langpannen)

  • Fres følgende ingredienser gyldne og myke i olje på passe sterk varme: 
  • 1 -2 gul løk
  • 1 -2 paprika (valgfri farge)
  • Tilsett 
  • 3-4 hakkede hvitløksbåter
  • 1 boks hermetiske (små) tomater
  • 2 spiseskjeer fish sauce/fiskefond (eller bruk 2-3 buljongterninger)
  • 2 teskjeer maldonsalt
  • 20 dryss med nykvernet svart pepper
  • 3 laurbærblader
  • 1 pose safran (0,5 gram)
  • Rør inn 400 gram arborioris (risottoris)
  • La småputre i jerngryten/pannen/woken i 8-10 min på svak varme og rør om noen ganger så det ikke setter seg fast


3) Kok opp 8 dl vann (bruk vannkoker)

  • Tilsett vannet oppi jerngryten/pannen/woken sammen med 
  • 2 dl hvit (matlagings)vin
  • Hell vann og vin oppi jerngryten/pannen/woken og bland
  • Sett jernpannen/woken inn i ovnen, på midterste rille, og la stå i 40 minutter (175 grader)
  • Bland deretter inn 1 pose frosne reker, blåskjell, blekksprut og la stå i 10-15 minutter til. Det ser flott ut hvis du legger noen skalldyr og evt blåskjell med skall på toppen. Ta det du liker best og finner i butikken den dagen.
  • Ta jerngryten/pannen/woken ut av ovnen og la retten hvile 10 minutter før servering, legg gjerne på et lokk, eller dekk til med et kjøkkenhåndkle.
  • Pynt med sitron- og limebåter, det ser lekkert ut. 
  • Buen aproveche! 
Serveringstips: En frisk salat og en spansk vin passer godt til. Serverer du en lett forrett og avslutter med en frisk fruktdessert så blir dette rene herremåltidet. God apetitt!

Variant: Paella kan varieres i det uendelige; som vegetar, vegansk, med fisk, skalldyr, fugl eller kjøtt. Prøv deg fram og finn din favoritt. Men husk alltid å bruke riktig type ris.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar