Om matallergi

Spis deg frisk!
Matallergi betyr i praksis at man blir syk av enkelte matvarer eller tilsetningsstoffer. Etter mange år med sykdom, og relativt få kilo igjen på kroppen, var det kjekt å bli tatt på alvor og fulgt opp av klinisk ernæringsfysiolog.

Matallergi har tvunget meg til å bli interessert i å lage trygg mat, og heldigvis har ektemannen matlaging som en av sine største hobbyer. Så da er vi to som ser verdien av å lage mat fra grunnen av, uten at det nødvendigvis tar all verdens tid. Godt blir det også, men utfordringen blir å finne gode erstatninger for alt det sunne og næringsrike som må utgå pga allergier og kryssreaksjoner.

Jeg blir hva jeg spiser - syk eller frisk!

Matallergi i selskap
Mange syns det virker vanskelig ut å lage mat til en bredspektret matallergiker og det må vi respektere. Ved å invitere gjester hjem til deg selv avdramatiserer du det hele ved å lage god mat til familie og venner - og kanskje er du heldig å få en invitasjon tilbake. I så fall bør du tilby deg å ta med mat til deg selv, eller bidra med en rett eller to til et felles måltid. Kanskje kan du til og med bistå kokken underveis. Det er mange muligheter, fokuser på hva du KAN spise! Og forsøk å unngå at hele måltidet blir en forelesning om matallergi, det gavner neppe verken deg selv eller de andre gjestene.

Matallergi på reiser
Vår erfaring er at matallergi på reiser absolutt kan være en utfordring, og særlig her hjemme, men det finnes gode unntak. Noen restauranter/hoteller blir kjempeglad for å få en 4 siders liste over hva du kan/ikke kan spise, mens andre bryr seg ikke nevneverdig - og du risikerer dermed a) å ikke få noe særlig å spise eller b) å få de nærmeste dagene spolert. Ha derfor alltid trygg mat tilgjengelig, så slipper du å ta unødige sjanser når sulten melder seg og dømmekraften svekkes. Husk å gi konstruktive tilbakemeldinger til hotellet, restauranten eller konferansesenteret slik at de får muligheten til å forbedre seg til neste gang!

I Hellas og Spania er matallergi sjelden eller aldri et problem og kokken har alltid en kreativ løsning som smaker supergodt. Og en flytur på 3-4 timer overlever de fleste.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar