torsdag 7. mai 2020

Falaffel (gluten og melkefri)

Falaffel er en deilig, vegetarisk og proteinrik rett fra midtøsten. Den kan spises av de fleste og tilbehøret kan varieres etter hva man har tilgjengelig. Egner seg godt for festmat til små og store.

Falaffel (6-8 pers)
  • 300 gr kikerter
  • 2 skiver glutenfritt brød
  • 1/2 ts natron
  • 3 fedd hvitløk
  • 3 ss ferskpresset sitron
  • 2 ss malt koriander (gjerne friske, hakkede)
  • 2 ss spisskummin
  • 2 ss fihakket persille
  • 1 ts salt
  • 1 egg
  • olivenolje til steking
Skyll kikertene og la dem ligge i vann med natron over natten. Kjør kikerter, glutenfritt brød og resten av ingrediensene i foodprosessor til det blir en jevn farse. La det stå og godgjøre seg i 30-40 min. Stek små boller, eller små flate kaker i olje i stekepanne.

Eller:
Den enkle varianten er å kjøpe en pakke med ferdig falaffelmix (vegansk) og følge oppskriften på pakken. Sjekk at den er fri for allergener.



Sterk tomatsaus
Fres ingrediensen i en kjele/panne og smak deg fram til du er fornøyd
  • 1 hakket gul løk
  • 1 hakket rød løk
  • 1 hakket paprika eller 2-3 syltet paprika
  • 3-4 fedd hakket hvitløk
  • 2-3 hakkede vårløk
  • 4 - 6 tomater (eller 1 boks tomater)
  • Saften fra 1/2 sitron eller lime
  • En liten dæsj balsamico
  • Noen klyper salt 
  • 1/2 ts svart pepper
  • Estragon
  • Oregano
  • Provencekrydder
  • (1/4 ts kajennepepper)


Tsatziki - hvitløksdressing av soyayoughurt
Rør sammen følgende ingredienser og la de stå kjølig og trekke ca 30 min før servering
  • 1 beger soyayoghurt naturell
  • 1/2 reven agurk
  • 1 ss sitron
  • litt salt
  • et lite pepperdryss
  • 4-7 hakkede mynteblader

Guacamole

Avocado
Hakket tomat
Hvitløk
Rød løk
Salt
Pepper
Saften av 1/2 lime
Basilikum
Mynte
Chili

Grønnsaker 
Kutt opp dine yndlingsgrønnsaker og dander dem på et pent fat så gjestene kan plukke det de liker best av f.eks:
  • Gul, grønn og rød paprika
  • Isbergsalat
  • Tomater
  • Agurk
  • Vårløk
  • Maiskorn

Pickles
Innlagte sure agurker, pickles, jalapeno og pfefferoni er godt følge. Kjøp et psr glass og ha stående i kjøleskapet. Tyrkiske innvandrerbutikker har ofte godt utvalg av spennende produkter.

Ris og/eller pitabrød
Server med:
  • Kok ris (bland evt inn 1 liten boks mais rett før servering)
  • Kjøp/lag egne glutenfrie pitabrød, evt server annet godt brød til (sjekk for allergener)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar