fredag 30. mars 2018

Sitron og sjokolade i flere lag

Årets påskekake er egentlig to kaker i ett jafs, kjekt når man har litt liten plass og mange kakesultne gjester. To-for-en-kaken består av en krydret sukkerbrødbunn og en mektig sjokoladekake/brownie, begge hjemmebakt og fri for gluten og melk, så klart. Et lag med bitter marmelade og/eller bringebær gjør seg godt mellom lagene. På toppen ligger en frisk, syrlig sitronkrem og store blåbær til pynt.


Sånn gjør du:

Sukkerbrød (kakebunn)

Pisk eggedosis av 3 egg og 100 gram sukker
Tilsett
2 spiseskjeer potetmel
1 1/3 dl glutenfritt mel (semper grov/fin, obs! sjekk at den er laktosefri)
1/2 teskje bakepulver
saften fra 1/2 sitron
1 knivsodd malt ingefær
3 blader frisk basilikum i små biter


Hell røren i en liten rund kakeform (22 cm) som er kledd med bakepapir.

Stekes på 160 grader i ca 30 min midt i ovnen.

Sjekk om kaken er gjennomstekt før du løfter den forsiktig ut av formen og setter den til avkjøling på en rist. Løsne forsiktig sukkerbrødet fra kantene mens den fortsatt er varm.



Sjokoladekake/brownie
  • Smelt 150 gram melkefritt smør i en kasserolle
  • Tilsett 180 gram hakket, melkefri, mørk sjokolade
  • Trekk kjelen av platen
  • Rør sammen 
  • 2 egg og 160 gram brunt/hvitt sukker (halvparten av hver er fint)
  • Tilsett 
  • 1 ts bakepulver
  • 80 - 100 gram semper grov (laktosefritt, glutenfritt)
  • 1-2 ss kakao
  • Bland inn sjokoladesmøret fra kjelen og rør godt sammen
  • Hell røren over i en form kledd med bakepapir (bruk samme størrelse som sukkerbrødet)
  • Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 25 min
  • Sjekk med en kakepinne når kaken er ferdig, den kan godt være litt klissete
  • Avkjøl kaken


Sitronkrem med kardemommefrø

Saften fra 4-5 sitroner (1 dl) Husk at saften er enklest å få ut når sitroner er romtemperert!
1,5 dl sukker
1 ss maisenna
2 egg
2 eggeplommer
Innholdet fra 10-20 kardemommefrø
2 ss melkefritt smør

Kok opp sitronsaften og halvparten av sukkeret i en kasserolle med tykk bunn.

Bruk stavmikser i en bolle
Bland maisenna med resten av sukkeret og visp inn egg og eggeplommer
Visp godt slik at blandingen blir helt klumpfri
Hell over den varme sitronsaften mens du visper

Hell alt tilbake i kasserollen og gi sitronkremen et oppkok mens du rører hele tiden i 1 minutt

Trekk kasserollen av platen og rør inn smøret.

Hell sitronkremen tilbake i bollen og la den avkjøles.



Montering
  • Del det avkjølte sukkerbrødet i 2 og smør et tynt lag med bringebærsyltetøy i mellom lagene
  • Del den avkjølte sjokoladekaken/brownie i to og smør et lag med bitter marmelade mellom lagene
  • Legg den lyse kaken unders og den mørke på toppen
  • Er du ekstra modig kan du legge et lag med kirsebær/aprikossyltetøy mellom de to kakene
  • Eller du kan monte kaken i striper, annenhver gul og brun
  • Fordel sitronkremen på toppen og pynt med litt friske blåbær f.eks


Sånn, da er det bare å vente på påskegjestene!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar