onsdag 23. desember 2020

Vegansk Panforte (italiensk konfektkake)

Ingen jul uten italiensk opera, espresso og en mektig konfektkake. Familien elsker å meske seg med denne klassikeren proppfull av ristede nøtter, tørket frukt og bær, mørk sjokolade og lønnesirup. Sammen med en kopp kruttsterk italiensk kaffe blir julens dessert helt himmelsk og en perfekt avslutning på aftenen.





Tidsbruk: ca 90 min inkludert steking
Allergener: Nøtter. Sitrus. Konfektkaken er vegansk, fri for egg, melk og gluten.





Slik gjorde jeg det (men improviser gjerne og ta det du har/liker/tåler):
  1. Rist 200 gram nøtter (f. Eks en blanding av cashew, pistasje, mandler og hasselnøtter. Del de største) i en tørr stekepanne noen minutter slik at nøttene blir sprø (men ikke brent). Avkjøl nøttene.
  2. Finn fram 200 gram tørket frukt/bær (feks dadler, tranebær og gojibær). 
  3. Vask og riv det ytterste skallet av 1 sitron, 1 klementin og 1 lime (økologisk). 
  4. Smelt 100 gram melkefri plantemargarin i en kasserolle, sammen med 100 gram mørk, melkefri sjokolade, 3 toppede spiseskjeer kakao, 75 gram brunt sukker og 1/2 dl lønnesirup, 1/2 teskje kardemomme, 3/4 dl rismel (melkefri semper grov uten melk) og saften fra sitron, klementin og lime.
  5. Tilsett alle ingrediensene og rør med en skje. (Tilsett evt. litt appelsinjuice hvis blandingen blir for tørr.)
  6. Kle en bakeform med bakepapir. Hell over blandingen. Lag en jevn og fin overflate, bruk slikkepott.
  7. Stek konfektkaken på 160 grader midt i ovnen i ca 25 minutter.
  8. Avkjøl. 
  9. Gi evt. kaken et lite melisdryss for estetikkens del i det du serverer den.
  10. Serveres med sterkt italiensk kaffe og kanskje et lite glass grappa om du liker det.


OBS! Pass godt på slik at katten eller hunden din IKKE spiser seg syke på kaken mens du er opptatt på annet hold!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar