tirsdag 15. november 2016

Ruskomsnusk (gluten og laktosefri makaroniform)

Min mors Ruskomsnusk er et av mine beste barndomsminner på matfronten. Jeg var nok rimelig intens, for ikke å si masete, de dagene denne retten stod på menyen. Nå har jeg endelig laget en gluten og laktosefri variant - det var slett ikke vanskelig - og i følge "dommerpanelet" smakte det helt fortreffelig! Det beste er at Ruskomsnusk går kjapt å lage og kan varieres i det uendelige, etter hva du har tilgjengelig, hva middagsgjestene tåler og hva hjertet lyster. Så sett i gang!


Slik gjør du:

1) Sett komfyren på 225 grader (over og undervarme)

2) Kok 300 gram glutenfri småpasta (skruer passer fint)

3) Lag en klassisk hvis saus:
  • smelt 100 gram melkefri margarin i en tykkbunnet kjele
  • rør inn 1 dl glutenfri mel (jeg bruker helst semper grov)
  • tilsett
  • 1/2 teskje salt
  • 1/2 teskje svart pepper (gjerne nykvernetkvern)
  • 1-2 teskjeer provence krydder (oregano, basilikum, timian, rosmarin, merian, estragon)
  • 1/2 teskje timian 
  • 1/4 teskje estragon
  • 2-fedd hakket hvitløk
  • spe med 1 liter laktosefri helmelk til sausen blir jevn og klumpfri
  • gi sausen et oppkok
4) Fyll en ildfast form med (ta det du har tilgjengelig og liker/tåler)
  • 1/2 pose frosne erter
  • 2-3 vårløk i ringer
  • 1/2 pakke smårettskinke
  • riv noen skiver spekeskinke i biter
  • riv noen skiver fenalår i biter
  • jarlsbergost (eller annen vellagret ost som er fri for laktose)
  • bland inn den kokte pastaen (uten vannet den er kokt i)
  • hell over den hvite sausen
  • strø vellagret (laktosefri) ost på toppen
5) Gratineres midt i ovnen på 225 grader i 20 minutter

6) Lag salat, dekk bordet, tenn lys og nyt måltidet! Er du riktig heldig blir det litt igjen til i morgen også.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar